Domeniul Castelului din Apalina este vandalizat

Anul VI, nr 81 | 25-03-2015 | Codruţa ROMANȚA | 0 comentarii
Domeniul Castelului din Apalina este vandalizat

Considerat cândva o atracţie turistică, declarat monument istoric de categoria A, Castelul Huszar din Apalina devine, cu fiecare zi trecută, istorie. Mare parte din Castelul Huszar, mai ales încăperile, sunt distruse, alături de alte clădiri ce aparţin domeniului, cum ar fi cantina şi anexele gospodăreşti care au fost vandalizate, furate, bucată cu bucată în văzul tuturor.

Sărmanii din cartierul Apalina, nu mai au frică de lege, cu mic cu mare “depun eforturi” pentru demolarea acestor clădiri, proprietate privată, sustrăgând de pe proprietate tot ce se poate de la uşi şi ferestre până la ţigle, şi chiar grinzile de la acoperiş. Unele clădiri au rămas fără pereţi. „În momentul de faţă, sunt distruse până la temelie trei clădiri şi cinci sunt distruse până la jumătate, fiind lăsate fără acoperiş. O altă mare durere este Parcul Dendrologic de unde s-au tăiat foarte mulţi arbori” susţine un locuitor al cartierului.

 

Focusându-ne foarte mult spre viitor, uităm să preţuim trecutul

 

Este dureros să vezi cu ochii tăi, cum bucată cu bucată, ceea ce era odată castelul Huszar din Apalina, dispare. Şi nu din pricina anilor pe care-i duce în spate, ci din contră, din vina celor care vandalizează domeniul.

Presa naţională scria în anul 2010 despre acest castel, Castelul Huszar, construit în anul 1720 că „a fost retrocedat proprietarilor în anul 2008, moştenitorii castelului au scos la vânzare toată proprietatea la preţul de 1,6 milioane de euro”, dar nu s-a găsit un cumpărător.

Reprezentantul ar fi în Tg-Mureş, iar proprietarul undeva în Ungaria. “Ceea ce vă pot preciza despre imobilul respectiv este faptul că este în proprietate privată, nu are asigurată pază. Nu a avut niciodată asigurată pază oficială decât un fel de aranjament între persoane fizice. Cunoaştem ce se întâmplă acolo, am luat legătura cu reprezentantul proprietarului şi a spus că nu îl interesează faptul că se demolează, nu îl afectează şi nu doreşte să depună niciun fel de sesizare sau plângere, ci îl interesează doar terenul” a declarat pentru ziarul Glasul Văilor, Vasile Oltean, şeful Poliţiei municipiului Reghin.

Castelul Huszar, se află pe strada Castelului nr 12 şi este trecut în lista monumentelor istorice la numărul 405, datarea acestuia fiind din sec. XVIII – XIX.

“Această situaţie, nu poate fii o problemă a Primăriei câtă vreme nu este administrator. Problema Primăriei şi a Poliţiei este să îi prindă pe cei care distrug şi să le facă dosar penal. Responsabilitatea pentru întreţinerea castelului revine proprietarului. Dacă acesta a fost vandalizat, el nu poate fii învinovăţit de asta, dar Poliţia poate să se prezinte la faţa locului, să facă o constatare şi să facă dosar de cercetare penală pentru distrugere cu autori necunoscuţi până când aceştia vor fi prinşi. Dar pentru că este vorba de distrugere şi de un monument de categoria A, nu poţi să-i aplici amenda făptaşului, distrugerea intră la infracţiune. Trebuie făcută cercetare penală, iar asta nu o poate face decât Poliţia. Reprezentanţii proprietarului au făcut oferte de vânzare a imobilului pentru că nu au puterea economică să îl întreţină şi nici cumpărători nu se găsesc prea uşor pentru că sumele cerute sunt mari” a explicat Nicolae Baciuţ, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş.

 

Furturile se extind şi în curţile oamenilor

 

Tot ce este bun de valorificat este fie furat, fie distrus, acest cartier devenind mai degrabă o adevărată ruină, dacă s-a ajuns până la a se fura suporţii de la ţeava de gaz, astfel că în curând nu o să mai fie nimic de furat.

Hoţii nu s-au limitat doar la domeniul castelului ci au trecut şi pe domeniul şcolii care este împrejmuit. Au pătruns în clădirea ce deserveşte centrala termică, unde au distrus o mare parte din bunuri „O mare problemă avem şi noi deoarece acum câteva zile, centrala termică a fost vandalizată. În momentul de faţă suntem fără încălzire pentru că au distrus toată instalaţia electrică şi cea de automatizare. Vreau să trag un semnal de alarmă şi pentru cei care colectează fierul vechi, de unde şi ce iau. Pentru o mână de cupru ne-a făcut o pagubă de zeci de milioane. Am făcut sesizare la Consiliul Judeţean, la Poliţia Municipală, rugându-i să suplimenteze controalele în zona noastră, pentru că este o zonă de risc mare din punct de vedere al actelor de vandalizm. Sper să găsesc înţelegere şi măcar ceea ce a rămas la noi, în domeniul şcolii să nu se mai distrugă. Dacă ne uităm în jurul nostru se vede dezastrul care a fost produs la celelalte clădiri ale domeniului vechiului castel Huszar” a declarat directorul Centrului de Educaţie Incluzivă nr. 3 din Apalina.

Nici măcar Biserica greco-catolică nu a scăpat neprădată, de aici s-au sustras ciotârnele, iar de curând au început să demoleze gardul curţii.

Hilar este faptul că aceste persoane lucrează asemeni furnicilor, transformând toată această „activitate” într-o „epidemie”. O boală ce îi afectează enorm pe cei din jur. Locuitorii acestui cartier sunt speriaţi, au intrat în alertă, dar de frica consecinţelor privesc mereu peste umăr, şi-au pus ochi la spate şi le este frică să mai deschidă gura. „Problemele apar şi în curţile oamenilor, cuţitul le-a ajuns la os, pentru că nu mai au garanţia siguranţei nici măcar în curţile lor” a declarat pentru ziarul Glasul Văilor, un locuitor al cartierului Apalina, care a dorit să rămână anonim. Din aceste motive, se doreşte realizarea unui grup al societăţii civile care să aleagă un preşedinte pentru a le reprezenta problemele pe care le întâmpină în acest cartier.

 

 

Domeniul Castelului din Apalina este vandalizat Domeniul Castelului din Apalina este vandalizat Domeniul Castelului din Apalina este vandalizat Domeniul Castelului din Apalina este vandalizat Domeniul Castelului din Apalina este vandalizat

Comentarii adaugate (0 comentarii)

Adauga comentariu

CAPTCHA Image

Arhiva

Martie, 2018
L M M J V S D
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Oferta de servicii

S.C. GLIGA COMIMPEX S.R.L., pentru promovarea produselor şi a serviciilor dvs., vă pune la dispoziţie următoarele:

- prin programul de televiziune "Gliga TV" (īntre orele 1400-1730, 1900-2200) şi canalul de publicitate (?ntre orele 2200-1400, 1700-1900) posibilitatea de a vă regăsi prin anunţuri, videotext, clipuri publicitare.

 

- prin ziarul "Glasul Văilor" (ziar bilunar, cu un tiraj de 8000 de exemplare ce se distribuie gratuit la toate chioşcurile de ziare cāt şi īn cutiile poştale)

 

Pentru anunturi si videotext puteti sa ne contactati direct la sediul societatii din Reghin, str. scolii nr. 14, Tel. 0265 513031

Pentru clipuri publicitare contactaţi departamentul de marketing de la sediu societăţii sau la tel. 0744 563304,
e-mail: crinalaszlo @ gligatv.ro