Educaţia…bunului simţ

Anul VI, nr 81 | 25-03-2015 | Pușcaș Smaranda | 0 comentarii
Educaţia…bunului simţ

Ca orice locuitor al acestui oraş cu pretenţii de bun cetăţean, obişnuiesc să deschid ochii şi urechile la problemele comunităţii, la reuşitele sau eşecurile concitadinilor mei. Urmăresc emisiunile televiziunilor locale şi citesc presa locală. Activez pe toate grupurile de reghineni apărute pe reţelele de socializare pentru a fi la curent cu tot ce mişcă în mica noastră comunitate.

Ca o concluzie a primelor luni scurse din acest an aş spune că reghinenii încep să aibă opinie. Şi spun asta ca pe o concluzie bună. O lungă perioadă de timp, oamenii au fost nepăsători la tot ceea ce se întâmpla în jurul lor. Marea majoritate funţiona conform vechiului dicton „Veni Vedi Vici”. A urmat o perioadă în care oamenii au început să vorbească. Au făcut-o însă cu exces de patimă, insulte, injurii şi mai ales cu dorinţa imperioasă de a da vina pe cineva. Mereu arătau cu degetul către cineva care trebuie să plătească oalele sparte. Niciodată însă nu au încercat să se gândescă măcar la cauzele care au dus la nemulţumirile lor, nemulţumiri acumulate în timp şi perfect îndreptăţite.

În ultima perioadă, nemulţumirile reghinenilor privesc cu precădere starea proastă a drumurilor, câinii comunitari, mizeriile adunate pe străzile lăturalnice şi actele de vandalism. Sunt probleme importante şi care ne afectează pe toţi. Sunt probleme semnalate şi forurilor în competenţa cărora stă rezolvarea cât mai rapidă şi mai eficientă a acestora. Însă sunt probleme a căror rezolvare se află de multe ori şi în fiecare dintre noi. Şi mă refer acum strict la actele de vandalism.

În urmă cu puţin timp, un tânăr plin de optimism şi de bune intenţii din oraşul nostru, a deschis un magazin cu obiecte făcute de el, obiecte destinate spre a fi cadouri personalizate. A fost visul său de nişte ani buni. I-am urmărit evoluţia în timp şi i-am apreciat curajul de a persevera în păienjenişul deloc simplu al deschiderii unei afaceri personale. A găsit un spaţiu, l-a amenajat, a urmat toţi paşii legali...nu puţini...pentru ca afacerea să fie curată ca lacrima. Ba mai mult, a făcut şi reclamă stradală, un banner în valoare de 120 ron, care să atragă atenţia asupra locului cu pricina. Toate bune şi frumoase, veţi spune. Exact, până în momentul în care, o persoană necunoscută s-a gândit să dea foc bannerului. Aşa...pur şi simplu. Teribilism? Amuzament? Plictiseală? NU! Vă spun eu: Inconştienţă! Incultură! Nesimţire! Doar aşa se pot cataloga acest gen de acţiuni. V-am dat un exemplu. Ca acesta sunt cu zecile, în fiecare săptămână. Maşini vandalizate, geamuri sparte, parcuri distruse, gunoaie împrăştiate. Cine răspunde? Prinde orbul, scoate-i ochii! Acuzăm poliţia, jandarmii etc. Ce-ar fi să începem prin a acuza direct persoanele care fac astfel de gesturi? Niciodată nu sunt singuri când le comit. Au nevoie de audienţă pentru a-şi savura victoriile nesimţirii! Dragi cititori! Începeţi să vorbiţi! Luaţi atitudine în asemenea cazuri! E singura şansă pe care o avem pentru a descuraja astfel de comportamente! Nici familia, nici şcoala şi nici Poliţia nu ne pot ţine de mână în fiecare moment al vieţii noastre. Însă bunul simţ o poate face!

Educaţia bunului simţ nu e materie care se notează la şcoală. Este o conduită care se cultivă în timp şi care ar trebui să ne însoţească indiferent unde ne poartă paşii. Educaţia bunului simţ nu are vârstă. Ar trebui să fim împreună de la primul mulţumesc până la ultimul salut pe care îl adresăm semenilor noştri. Educaţia bunului simţ ar trebui să renască precum pasărea Phoenix...din cenuşă. În casele noastre, în oraşele noastre, în ţara noastră. Când se va întâmpla asta, vom avea o şansă. Din nou!

 

Comentarii adaugate (0 comentarii)

Adauga comentariu

CAPTCHA Image

Arhiva

Martie, 2018
L M M J V S D
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Oferta de servicii

S.C. GLIGA COMIMPEX S.R.L., pentru promovarea produselor şi a serviciilor dvs., vă pune la dispoziţie următoarele:

- prin programul de televiziune "Gliga TV" (între orele 1400-1730, 1900-2200) şi canalul de publicitate (?ntre orele 2200-1400, 1700-1900) posibilitatea de a vă regăsi prin anunţuri, videotext, clipuri publicitare.

 

- prin ziarul "Glasul Văilor" (ziar bilunar, cu un tiraj de 8000 de exemplare ce se distribuie gratuit la toate chioşcurile de ziare cât şi în cutiile poştale)

 

Pentru anunturi si videotext puteti sa ne contactati direct la sediul societatii din Reghin, str. scolii nr. 14, Tel. 0265 513031

Pentru clipuri publicitare contactaţi departamentul de marketing de la sediu societăţii sau la tel. 0744 563304,
e-mail: crinalaszlo @ gligatv.ro