În 2014 s-au născut la spitalul, Dr. Eugen Nicoară” 745 de copii

Anul VI, nr 81 | 25-03-2015 | MATEI Robert | 0 comentarii
În 2014 s-au născut la spitalul, Dr. Eugen Nicoară” 745 de copii

Spitalul „Eugen Nicoară” are o vechime de 82 de ani, fiind dat în folosinţă în 1933 de doctorul căruia azi instituţia îi poartă numele şi care s-a specializat la Viena la clinica condusă de renumitul profesor Eiselberg unde Eugen Nicoară a aprofundat studiul şi practica în chirurgia gastrică şi care a lucrat la spitalul condus de doctorul Wiender, unde a învăţat metoda, Reichel-Polya, pe care avea să o practice toată viaţa. Dacă Spitalul municipal s-a bucurat în trecut de o reputaţie foarte bună datorită acestui director şi chirurg care a efectuat de-a lungul vieţii 53.450 de operaţii şi la care rata mortalităţii era de 3%, astăzi, conducerea Spitalului reghinean se străduieşte să se menţină la un standard de performanţă ridicat şi să ofere servicii de calitate. Momentan spitalul are 350 de angajaţi şi deserveşte anual circa 90.000 de locuitori în calitate de pacienţi din Reghin şi împrejurimi care trec pragul instituţiei cu aproape orice fel de problemă medicală. Iuliu Moldovan, managerul Spitalului municipal conduce instituţia de 13 ani şi vorbeşte cu mândrie despre profesia sa, despre unitatea medicală pe care o conduce şi despre personalul care îl deserveşte.

 

Reporter: Cum aţi caracteriza anul 2014 pentru instituţia pe care o conduceţi?

 

Iuliu Moldovan: Consider că a fost un an bun din toate punctele de vedere. Făcând o scurtă analiză vă pot spune că am avut peste 8.500 de bolnavi externaţi în regim de spitalizare continuă, am avut 8.600 de pacienţi internaţi în regim de spitalizare de zi, până la 12 ore şi un număr de 43.000 de consultaţii în ambulatoriul de specialitate şi în cabinetele de ambulatoriu ale Spitalului. La compartimentul de urgenţă am avut un număr de 22.000 de prezentări de pacienţi în cursul anului trecut, din pacienţii internaţi 66% au solicitat internări de urgenţă. Iar în ce priveşte natalitatea ,conform statisticilor din cadrul maternităţii în cursul anului 2014 s-au înregistrat 745 de naşteri, cifră care se menţine relativ constantă în media ultimilor 3-4 ani.

 

Rep: Câte linii de gardă aveţi şi ce capacitate de paturi are Spitalul?

 

I.M.: Momentan Spitalul dispune de 6 linii de gardă pe secţiile de: interne, chirurgie, ginecologie, pediatrie, ATI plus linia de gardă de la Compartimentul de Primiri-Urgenţe. Dispunem de o  capacitate de 264 de pături în regim de spitalizare continuă şi 18 pături pentru spitalizări de zi, dispuse pe nivelul fiecărei secţii pentru acest tip de internare. La acestea se adaugă şi serviciul paraclinic, respectiv serviciile efectuate atât pentru pacienţii internaţi cât şi pentru cei din ambulator, prin Serviciul Paraclinic înţelegând serviciile de radiologie, de radiologie imagistică medicală şi de laborator analize medicale.

 

Rep: Cum aţi caracteriza instituţia şi personalul pe care îl conduceţi?

 

I.M.: Avem medici tineri, ambiţioşi. Ne mândrim cu faptul că într-o perioadă în care alte spitale au datorii, au condiţii precare, Spitalul nostru, cel puţin ca infrastructură, este foarte bine organizat. Nu avem probleme legate de încadrarea cu personal de medici, generate de legislaţia în vigoare. Funcţionăm bine, iar dacă ne raportăm la anul 2014 pot spune că am reuşit să nu mai avem datorii, să fim cu facturile la zi în termenul legal de plată, dar bineînţeles cĂ în fiecare an reuşim asta cu sprijinul autorităţilor locale: Primăria şi Consiliul Local.

 

Rep: La ce secţie puteţi spune că staţi cel mai bine din punct de vedere al dotării cu aparatură medicală?

 

I.M.: Sincer să fiu cred că la nivelul Spitalului nostru, comparativ cu alte municipii de aceeaşi mărime, suntem în grafic, avem cam tot ce ne trebuie pentru a fi competitivi.

 

Rep: În această perioadă se organizează vreun concurs în cadrul Spitalului municipal?

 

I.M.: Legat de acest subiect pot să vă spun că noi chiar am demarat procedurile pentru un viitor concurs pentru că de curând o colegă de la Departamentul Primiri-Uregenţe a câştigat un post la Tîrgu-Mureş. Astfel că noi am iniţiat demersurile pentru scoaterea la concurs a acestui post rămas vacant la Reghin. Avem nevoie de un medic în cadrul Compartimentului de Primiri-Urgenţe şi vom organiza cel mai probabil în luna aprilie un concurs conform legii.

 

Rep: Vă confruntaţi şi cu fenomenul de plecări în străinătate a personalului?

 

I.M.: Da, mai sunt cazuri de plecări pe perioadă determinată în străinătate, în special la asistenţi, motiv pentru care li se suspendă contractul de muncă şi atunci noi putem angaja în locul lor asistenţi medicali pe o perioadă determinată.

 

Rep.: De când conduceţi Spitalul municipal care a fost cel mai bun an financiar?

 

I.M.: În fiecare an avem un plan de intrări şi ieşiri şi în limitele bugetare încercăm să le acoperim. Fiecare an a avut specificul lui, am avut şi urcuşuri şi coborâşuri în majoritatea anilor în care am întâmpinat dificultăţi de finanţare. Realitatea este că până în 2006 am beneficiat de o finanţare mai slabă apoi îm 2006-2009 nu am avut probleme de acest gen, în sensul că am avut bani pentru un nivel decent de furnizare de servicii medicale. Pentru noi, anul 2008 a fost un an cu foarte multe realizări şi asta datorită sprijinului financiar acordat de Consiliul Local şi Primăria Reghin care ne-au finanţat cu 2.100.000 lei din care 1.600.000 lei pentru investiţii în aparatură medicală, iar restul pentru reparaţii curente, reabilitare şi alte dotări funcţionale, sume care au fost disponibile la bugetul local datorită vânzării Fabricii de Bere. Dotările în aparatură medicală au avut în vedere două aspecte, unul care să crească calitatea şi siguranţa actului medical, iar celălalt aspect a vizat diversificarea serviciilor medicale. În anul 2011-2013 am mai avut probleme legate de faptul că la începutul anului nu am avut suficienţi bani, dar apoi din semestrul II în urma rectificărilor se echilibrează bugetul. Primăria Reghin şi Consiliul Local din 2003 de când au putut participa la finanţare au făcut-o foarte conştiincios în măsura posibilităţilor. Iar o altă sursă de finanţare de care am beneficiat au fost programele derulate prin Ministerul Sănătăţii care ne-au mai alocat sume de bani pentru diverse aparaturi sau reabilitări.

 

Rep.: A trecut perioada virozelor cum aţi făcut faţă fenomenului?

 

I.M.: În fiecare an în lunile februarie-martie sau noiembrie-decembrie avem două vârfuri la acest fenomen al virozelor.

În special secţia de pediatrie e cea mai solicitată în această perioadă, unde ajunge numărul de consultaţii prezente la Camera de Gardă să varieze între 70-80 pe zi, iar o medie de 30 de consultaţii pe zi la adulţi la urgenţe. Majoritatea pacienţilor vin cu semne de răceală, asociate cu patologie digestivă.

 

Comentarii adaugate (0 comentarii)

Adauga comentariu

CAPTCHA Image

Arhiva

Martie, 2018
L M M J V S D
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Oferta de servicii

S.C. GLIGA COMIMPEX S.R.L., pentru promovarea produselor şi a serviciilor dvs., vă pune la dispoziţie următoarele:

- prin programul de televiziune "Gliga TV" (între orele 1400-1730, 1900-2200) şi canalul de publicitate (?ntre orele 2200-1400, 1700-1900) posibilitatea de a vă regăsi prin anunţuri, videotext, clipuri publicitare.

 

- prin ziarul "Glasul Văilor" (ziar bilunar, cu un tiraj de 8000 de exemplare ce se distribuie gratuit la toate chioşcurile de ziare cât şi în cutiile poştale)

 

Pentru anunturi si videotext puteti sa ne contactati direct la sediul societatii din Reghin, str. scolii nr. 14, Tel. 0265 513031

Pentru clipuri publicitare contactaţi departamentul de marketing de la sediu societăţii sau la tel. 0744 563304,
e-mail: crinalaszlo @ gligatv.ro